Stichting in Alkmaars Nieuwsblad

Artikel uit Alkmaar Nieuwsblad (week 33).
Tekst: Ruud de Waard | Foto’s: Theo Annes 

 

Gedachtegoed Marian Kaij voortgezet in stichting.

ALKMAAR – Na een lange periode van voorbereidingen werd in 2019 Stichting Marian Kaij opgericht. De Alkmaarse die ruim twee jaar geleden overleed, begeleidde 25 jaar vrijwilligers in de zorg. Na haar overlijden werd al snel besloten een stichting in het leven te roepen om het gedachtegoed van Marian Kaij voort te zetten.

‘’We hebben lang de tijd genomen om alles goed te regelen,’’ zegt Irene Min, al jarenlang medisch codeur en codespecialist bij de Noordwest Ziekenhuisgroep. ‘’Ik heb Marian ook persoonlijk gekend en heb enorm veel bewondering voor haar gave om aan te voelen hoe het met je was. Ze had altijd grote belangstelling voor de persoonlijke situatie van ‘haar’ vrijwilligers. Marian zei ook altijd dat vrijwilliger zijn niet vrijblijvend is. Ze was duidelijk over de verwachtingen die aan de vrijwilligers worden gesteld. Marian voelde meteen aan als een vrijwilliger met iets zat, dat was haar gave. Ze zei dan ‘kom, we gaan effe zitten’.’’

Hartverwarmend
In de 25 jaar dat Marian werkzaam was als vrijwilliger, heeft zij meer dan driehonderd vrijwilligers onder haar hoede gehad. Aloys van Balen, voorzitter van Stichting Marian Kaij: ‘’Ze was erg geliefd bij de vrijwilligers, die al na de eerste kennismaking het gevoel kregen Marian meteen te vertrouwen. Als er weer een nieuwe werkdag begon, altijd rond 07.15 uur, gebeurde het meerdere keren dat er vrijwilligers haar opwachtten. De dag kon niet beter beginnen voor Marian, die ook in de avonduren altijd bereikbaar was voor de vrijwilligers. Marian Kaij heeft een enorme indruk achter gelaten en dat was na haar overlijden duidelijk zichtbaar. Op haar begrafenis namen meer dan 300 mensen afscheid, waaronder heel veel vrijwilligers Erg Indrukwekkend en hartverwarmend.”

Lekker koken
De vaste vrijwilligers werden ook vrienden. Marian had de leiding over verschillende groepen vrijwilligers en nodigde de mensen een keer bij haar thuis om te komen eten. Aloys: ‘’Dat deed ze voor elke groep, dus dat betekende wel tien keer koken. Ze genoot daar intens van. Het overlijden is een groot verlies en daarom zijn we met z’n allen trots op het ontstaan van Stichting Marian Kaij, waardoor haar naam en haar werk wordt voortgezet.”

Irene Min: “Marian zorgde voor saamhorigheid onder de vrijwilligers en dat is ook de doelstelling van deze stichting. We zijn een zelfstandige stichting en voor twee projecten worden we ingehuurd door Noordwest. De Stichting organiseert ondersteuning door buddy’s voor patiënten van Oncologie en Orthopedie.’’

Appelboom
“Na een lange voorbereiding met de specifieke zorgdisciplines zijn we nu zover dat we dit verder kunnen en mogen communiceren. We zijn dus op zoek naar vrijwilligers die als buddy actief willen zijn voor deze patiënten.’’ In de binnentuin van Noordwest werd al eerder een appelboom geplant die symbool staat voor de worteling en de groei van de vrijwilliger. Samen met Stefan Kroese, voorzitter Raad van Bestuur Noordwest en Aloys van Balen werd kortgeleden een bord onthuld waar de naam van Marian Kaij aan de stichting wordt gelinkt. Irene Min: ‘’We hebben buddy’s nodig voor oncologie- en orthopedie patiënten en we hebben nu al veel aanmeldingen. Dat is toch fantastisch?!’’

Aanmelden kan hier: Vacature Buddy’s.

Plaats een Reactie

Wil je reageren op dit bericht? Vul dan het onderstaande formulier in:

Aanmelden als zorg0rganisatie

Het begint met maatwerk en oog hebben voor mensen. We pakken jouw vragen projectmatig op, denken strategisch mee en helpen pionieren. We zoeken de juiste vrijwilligers voor jouw vraag, nemen de uitvoering op ons en ontzorgen jouw organisatie.

Neem via het onderstaande formulier contact op:

Samen zoeken we naar wat jij wilt. En maken we vervolgafspraken. Stichting Marian Kaij neemt binnen 10 dagen contact met je op om je interesse te peilen. Daarna maken we concrete afspraken.

Aanmelden als vrijwilliger

Weet je niet goed waar je moet beginnen? Of weet je al precies wat je wil? In allebei de gevallen helpen we je graag.

Meld je aan als vrijwilliger en volg de stappen hieronder: vul het aanmeldformulier in.

Samen zoeken we naar wat jij wilt. En maken we vervolgafspraken. Stichting Marian Kaij neemt binnen 10 dagen contact met je op om je interesse te peilen. Daarna maken we concrete afspraken.